Uutta virtaa paikallistoimintaan -hanke

Ajankohtaista:

Opintoretki Kreikkaan 5.-8.2021

Ollaanko teidän kylällä kiinnostuneita uudenlaisen toiminnan, matkailun ja älykkäiden ratkaisujen kehittämisestä? Nyt on mahtava mahdollisuus lähteä hakemaan ideoita ja inspiraatiota Kreikan auringon alta!

Pirkan Helmi järjestää opintoretken Kreikkaan, Poroksen saarelle 5.-8.10.2021 (ti-pe). Retken teemana on matkailu: "Smart Actions for enriching tourism product and extending tourist season". Ohjelmassa on seminaaria, vierailukohteita ja tietysti verkostoitumista. Huomioithan, että opintoretken käyttökieli on englanti.

>>> Katso tarkempi ohjelmaluonnos tästä

Retki on ensisijaisesti tarkoitettu kylä- ja yhdistystoimijoille, mutta myös muille älykkäistä kylistä ja paikallisesta kehittämisestä kiinnostuneille. Osallistumismäärä on kuitenkin rajoitettu. Hankkeessa on varattu rahaa opintoretken kustannuksiin, mutta sille voi tulla enintään 150 euron osallistumismaksu - tämä tarkentuu, kun lähtijöiden määrä ja lopulliset kulut selviävät.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 5.9.:
anna.kulmakorpi@pirkanhelmi.fi tai 0400 226 676.

Opintoretkellä noudatetaan voimassa olevia Suomen ja Kreikan matkustusrajoituksia. Tällä hetkellä EU- ja Schengen-maista Kreikkaan saapuvien tulee esittää koronarokotustodistus (kaksi annosta vähintään 14 vuorokautta aiemmin), EU:n digitaalinen covid-todistus, korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen COVID-19 testitulos, korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen tulos pikatestistä tai todistus sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista, sekä Passenger Locator Form. EU- ja Shengen-maista Suomeen saavuttaessa ei ole matkustusrajoituksia. Lisätietoa mm. täältä.

Opintoretki toteutetaan Uutta virtaa paikallistoimintaan -hankkeemme puitteissa. Sen myötä teemme Smart Villages Leader Network -kansainvälistä yhteistyötä Skotlannin, Latvian ja Kreikan kanssa. Suomesta Pirkan Helmen lisäksi mukana Tampereen seudun Leader-ryhmä Kantri, jonka kanssa retkiseurue kootaan yhdessä. Ensimmäinen opintoretki suuntautui Skotlantiin marraskuussa 2019, kokemuksia siltä voit lukea täältä!

Kuvassa Poroksen saari, taloja, merta ja vuoria

Neuvontaa, verkostoitumista, koulutuksia ja opintoretkiä yhdistystoimijoille eli

Uutta virtaa paikallistoimintaan!

Pirkan Helmen omassa kylille ja yhdistyksille suunnatussa hankkeessa

 • parannetaan alueen yhdistystoimijoiden toimintaedellytyksiä
 • päivitetään yhdistysten toimintaa ja käytäntöjä
 • lisätään yhdistystoiminnan ja viestinnän osaamista
 • haetaan keinoja yhdistystoimijoiden jaksamiseen ja uusien tekijöiden löytymiseen
 • vahvistetaan paikallista sosiaalista pääomaa
 • kehitetään yhteistyömuotoja paikallisten toimijoiden kesken
 • laajennetaan verkostoja myös kansainvälisesti
 • järjestetään mahdollisuuksia kohtaamisiin mm. hyödyntämällä olemassa olevia verkostoja
 • edistetään kansainvälistä kylien välistä vertaisoppimista ja hyvien käytäntöjen jakamista.


Yhdistyksen toimintaa päivittämään

Haemme mukaan yhdistyksiä tai kyliä, jotka sitoutuvat hankkeeseen ja käymään läpi kehittämisprosessin. Prosessi sisältää nykytilan kartoittamisen, muutostarpeiden hahmottamisen ja parannustoimien suunnittelun. Lopputuloksena voi olla yhdistyksen kehittämissuunnitelma, kyläsuunnitelma, aktivointistrategia, markkinointitempauksen toteuttaminen, talon korjaussuunnitelma tms.

Teemat ja tavoitteet

 • Toiminnan tuulettaminen = yhdistyksellä tai kylällä on prosessin jälkeen visio ja kirkastuneet tavoitteet, työkaluja saada uusia ihmisiä mukaan toimintaan ja paremmin jaksavat toimihenkilöt. Myös yhdistyksen viestintä on tarpeita vastaavaa, suunnitelmallista ja tehokasta.
 • Pirttien piristäminen = osallistuvalla yhdistyksillä on prosessin jälkeen selvä kuva talon nykytilanteesta sekä kunnostus- ja kehitystarpeista ja suunnitelma ja nippu uusia ideoita niihin vastaamiseen, realististen resurssien puitteissa. Tilojen markkinointi on ajan tasalla ja varainhankinta paremmalla tolalla käyttöasteen nousun myötä.
 • Vapaavalintainen aihe tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Hankkeessa on vuoden 2019 aikana tehty kyläsuunnittelua Pälkäneen kyliin. Tutustu esimerkkinä  Puutikkalan kyläsuunnitelmaesitteeseen tai Laitikkalan visuaaliseen kyläsuunnitelmaan.

Yhdistysneuvolasta apua ja vastauksia

Onko yhdistyksen pyörittämisessä tullut esiin kysymyksiä, joihin on haastavaa löytää vastauksia? Meiltä saat yhdistyskohtaista neuvontaa puhelimitse, sähköpostilla tai kasvotusten. Myös suunnitteluapua voimme antaa yhdistyksenne tarpeiden mukaisesti.

Kouluttautumalla sujuvampaan toimintaan

Järjestämme koulutuksia eri teemoista. Tavoitteena on saada yhdistystoimijoille uusia työkaluja toiminnan pyörittämiseen. Koulutukset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta niihin otetaan ilmoittautumiset. Voit myös esittää toiveita, jos sinulla on joku teema, josta haluaisit koulutusta - teemme mielellämme yhteistyötä!


Yhteistyötä ja verkostoitumista

Uskomme, että ajatusten vaihto, synergiaetujen löytäminen, vertaistuki ja hyvät kohtaamiset auttavat yhdistystoimijan jaksamisessa! Siksi järjestämme itse ja mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa tilaisuuksia yhteistyön lisäämiseksi.


Opintoretkiä lähelle ja kauemmas

Aina on hyvä käydä katselemassa maailmaa ja asioita vähän eri näkökulmista, ja siksi opintoretket ovat osa hankettamme. Olemme mukana myös Smart Villages Leader Network -kansainvälisessä yhteistyössä Skotlannin, Latvian ja Kreikan kanssa. Tähän liittyen tarkoituksena on järjestää opintoretki jokaiseen mukana olevaan maahan. Ensimmäinen suuntautui Skotlantiin marraskuussa 2019. Täältä voit lukea Luopioisista mukana olleen Päivi Loukamon jutun matkasta (julkaistu alkunperin Sydän-Hämeen Lehdessä).

Koronan vuoksi opintoretkien aikataulutus meni uusiksi, mutta toivottavasti pääsemme niitä vielä hankeaikana järjestämään. Huikkaa hep, jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää retkistä!

Ota yhteyttä!

Pirkan Helmessä hanketta luotsaa hankeneuvoja Anna Kulmakorpi
p. 0400 226 676 tai anna.kulmakorpi@pirkanhelmi.fi

Uutta virtaa paikallistoimintaan -hanketta toteutetaan vuoden 2022 loppuun saakka.

Kuvistuskuva: sanapilvi, jossa hankkeen toimintaa kuvaavia sanoja.