Uutta virtaa paikallistoimintaan -hanke

Tulossa syksyllä 2022:

23.11. Hanke mukana Yhteisöfoorumissa Pälkäneen Rautajärvellä

7.12. Canva-työpaja Valkeakoskella Voipaalassa

8.12. Virkistyksellinen yhdistysilta Urjalassa

10.12. Kylähyppely -opintoretki Leader Aktiivisen alueelle (Pirkanmaa/Satakunta)

***

Yhteisöfoorumi ke 23.11.2022 Rautahovissa klo 17.30-20.30

Yhdistystoimijoille suunnatussa Yhteisöfoorumissa kuljetaan kohti toimivaa yhteistyötä. Neljännessä yhteisöfoorumissa saamme vieraaksemme Kansalaistoiminnan koordinaattori Riitta Kurjen Artteli-kumppanuusyhdistyksestä.

Tarjolla on konkreettisia malleja ja työkaluja sujuvaan yhteistyöhön, sekä tietoa Pirkan Helmen rahoituksista ensi vuonna ja tukimuotoja yhdistyksille -oppaan esittely. Lisäksi sovimme yhdessä, miten yhteistyötä yhdistysten kesken jatketaan ja kuulemme kunnan terveiset.

Ilta järjestetään yhteistyössä Yhteinen Pälkäne-hankkeen kanssa. Rautahovin osoite on Rautajärventie 30, Pälkäne.

Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa, joten ilmoittaudu mukaan nyt!
https://mailchi.mp/df2e5c020fbc/g04efswqnj

***

Canva-työpaja 7.12.2022

Kiinnostaako Canva? Tule mukaan maksuttomaan työpajaan ke 7.12.2022 klo 17.30-20.00. Tilaisuus pidetään Voipaalassa Valkeakoskella (os. Sääksmöentie 772).

Canva on maksuton julkaisutyökalu, jolla voi tehdä esimerkiksi julisteita, facebook- ja instagrampostauksia sekä videoita. Työpajassa käydään läpi Canvan perustoiminnot ja osallistujat pääsevät tekemään julkaisun. Ota mukaan oma tietokoneesi!

Ilmoittautumiset 4.12.2022 mennessä: Ilmoittaumislomake

Työpajan järjestävät Uutta virtaa paikallistoimintaan -hanke ja Yhteistyöstä voimaa  -matkailunedistämishanke. Kouluttajana toimivat Anna Kulmakorpi ja Tarja Halme.

***

Virkistyksellinen yhdistysilta Urjalassa

To 8.12.2022 klo 17.30 alkaen
Nuutajärven lasikylä (os. Pruukinraitti 15, Nuutajärvi)

Illan teemana yhdessä tekemisen ilo ja hyvinvointi. Ohjelmassa:

klo 17.30  Järjestöosaaja ja yhdistyskehittäjä Jutta Laino-Tabell (ohjaamoon.fi) vetää toiminnallisen osuuden, jossa tekemisen kautta pohdimme mm.

 • Vapaaehtoistyön imua: mitä vapaaehtoistyö meille antaa? Kuinka vapaaehtoisena toimiminen itsessään voitukea palautumista ja lisätähyvinvointiaomassa arjessa?
 • Voimavaratekijöitä: mitkä asiat ja teot lisäävät hyvinvointiamme? Pohdimme myös mihin konkreettisiin hyvinvointia ja jaksamista lisääviin tekoihin voimme sitoutua.
 • Yhteistä tekemistä: mistä syntyy yhteisen tekemisen riemu? Miten iloa ja huumoria voi lisätä järjestötyöhön ja mikä merkitys niillä on hyvinvointiin?"

klo 19.00 on ruokailu ja vapaata seurustelua

Menu:

nuudelisalaatti, perunasalaatti, coleslaw ja vihersalaatti
broileri-kasvisvartaat
leipää & savustettua voita
sitruunaposse, kahvi tai tee

Tilaisuus on maksuton ja suunnattu yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoille.

Ilmoittaudu viimeistään 30.11.:
https://forms.gle/QWpycLwYu3goy8PZ9

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pirkan Helmen Uutta virtaa -paikallistoimintaan -hanke ja Urjalan kunta.

***

Kylähyppely Satakuntaan

La 10.12.2022, retken kesto noin 8-18
Yhteiskuljetus

Mitä kaikkea Leader-rahoituksella on saatu aikaan Satakunnan puolella? Lähde mukaan jouluiselle matkalle tutustumaan kyläkohteisiin!

Päivän ohjelmassa:

Jouluisiin tunnelmiin pääsee heti ensimmäisellä pysäkillämme Jämin Joulukylässä, joka on alun perin Leader-hankkeella käynnistetty, vajaassa parissa kymmenessä vuodessa perinteeksi muodostunut joulunalustapahtuma. Markkinatunnelman lomassa kuulemme tapahtuman taustasta.

LOUNAS. Omakustanteiseen keittolounaaseen on mahdollisuus Korsuretkien Metsäravintolassa (huom: minimiosallistujamäärä 10) tai joulumarkkinoilla, mikäli osallistujamäärä alle 10.

Tutustuminen Jämijärven Korsukylään. Yli 20 vuoden kokemuksella matkailupalveluita tuottava yritys Korsuretket tarjoaa ruoka-, ohjelma- ja elämyssaunapalveluja sekä ravintola- ja metsäkokoustiloja. Metsäravintolakonsepti on niittänyt palkintoja ja Korsukahvila juoksuhautoineen säväyttää varmasti.

Vierailu Siikaisiin Kosken tilalle, jolla valmistetaan Karin Havupuu-uutejuomaa. Kyseinen luomutuote palkittiin vuoden 2021 terveystuotteena. 

Vierailu Meggalan viinitilalle Kankaanpään Veneskoskella. Kuulemme yrityksen taipaleesta, nautimme iltapäiväkahvit ja pääsemme tutustumaan myymälään, josta löytyy niin tilan omia kuin lähituottajienkin herkkuja sekä monipuolisesti paikallisia käsitöitä.

Tutustuminen Kankaanpään Ekomuseoon. Kankaanpään Taidekehä on yli sadan pysyvästi kaupunkimiljööseen sijoitetun taideteoksen vähitellen täydentyvä kokonaisuus. Ekomuseo-hankkeen avulla Taidekehälle on saatu digitaalinen alusta uusien kohderyhmien tavoittamiseksi.

Kotimatkalle noin klo 16.15

***
Matkaan lähdetään klo 8 Valkeakosken linja-autoasemalta ja matkan varrelta kyytiin voi hypätä Lempäälän Marjamäestä (n. klo 8.15), Pirkkalan ABC:ltä (n. 8.30) ja Ylöjärven Juustoportilta (8.45). Kotiin palataan noin klo 18 Valkeakoskelle. Pirkan Helmen Uutta virtaa paikallistoimintaan- ja Kantrin Circle-hankkeet kustantavat bussikuljetuksen ja kahvit, lounas on omakustanteinen.

Ilmoittaudu mukaan 30.11. mennessä:
https://forms.gle/j4cB5gRHHgxHwGpaA

Neuvontaa, verkostoitumista, koulutuksia ja opintoretkiä yhdistystoimijoille eli

Uutta virtaa paikallistoimintaan!

Pirkan Helmen omassa kylille ja yhdistyksille suunnatussa hankkeessa

 • parannetaan alueen yhdistystoimijoiden toimintaedellytyksiä
 • päivitetään yhdistysten toimintaa ja käytäntöjä
 • lisätään yhdistystoiminnan ja viestinnän osaamista
 • haetaan keinoja yhdistystoimijoiden jaksamiseen ja uusien tekijöiden löytymiseen
 • vahvistetaan paikallista sosiaalista pääomaa
 • kehitetään yhteistyömuotoja paikallisten toimijoiden kesken
 • laajennetaan verkostoja myös kansainvälisesti
 • järjestetään mahdollisuuksia kohtaamisiin mm. hyödyntämällä olemassa olevia verkostoja
 • edistetään kansainvälistä kylien välistä vertaisoppimista ja hyvien käytäntöjen jakamista.


Yhdistyksen toimintaa päivittämään

Haemme mukaan yhdistyksiä tai kyliä, jotka sitoutuvat hankkeeseen ja käymään läpi kehittämisprosessin. Prosessi sisältää nykytilan kartoittamisen, muutostarpeiden hahmottamisen ja parannustoimien suunnittelun. Lopputuloksena voi olla yhdistyksen kehittämissuunnitelma, kyläsuunnitelma, aktivointistrategia, markkinointitempauksen toteuttaminen, talon korjaussuunnitelma tms.

Teemat ja tavoitteet

 • Toiminnan tuulettaminen = yhdistyksellä tai kylällä on prosessin jälkeen visio ja kirkastuneet tavoitteet, työkaluja saada uusia ihmisiä mukaan toimintaan ja paremmin jaksavat toimihenkilöt. Myös yhdistyksen viestintä on tarpeita vastaavaa, suunnitelmallista ja tehokasta.
 • Pirttien piristäminen = osallistuvalla yhdistyksillä on prosessin jälkeen selvä kuva talon nykytilanteesta sekä kunnostus- ja kehitystarpeista ja suunnitelma ja nippu uusia ideoita niihin vastaamiseen, realististen resurssien puitteissa. Tilojen markkinointi on ajan tasalla ja varainhankinta paremmalla tolalla käyttöasteen nousun myötä.
 • Vapaavalintainen aihe tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Hankkeessa on vuoden 2019 aikana tehty kyläsuunnittelua Pälkäneen kyliin. Tutustu esimerkkinä  Puutikkalan kyläsuunnitelmaesitteeseen tai Laitikkalan visuaaliseen kyläsuunnitelmaan.

Yhdistysneuvolasta apua ja vastauksia

Onko yhdistyksen pyörittämisessä tullut esiin kysymyksiä, joihin on haastavaa löytää vastauksia? Meiltä saat yhdistyskohtaista neuvontaa puhelimitse, sähköpostilla tai kasvotusten. Myös suunnitteluapua voimme antaa yhdistyksenne tarpeiden mukaisesti.

Kouluttautumalla sujuvampaan toimintaan

Järjestämme koulutuksia eri teemoista. Tavoitteena on saada yhdistystoimijoille uusia työkaluja toiminnan pyörittämiseen. Koulutukset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta niihin otetaan ilmoittautumiset. Voit myös esittää toiveita, jos sinulla on joku teema, josta haluaisit koulutusta - teemme mielellämme yhteistyötä!


Yhteistyötä ja verkostoitumista

Uskomme, että ajatusten vaihto, synergiaetujen löytäminen, vertaistuki ja hyvät kohtaamiset auttavat yhdistystoimijan jaksamisessa! Siksi järjestämme itse ja mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa tilaisuuksia yhteistyön lisäämiseksi.


Opintoretkiä lähelle ja kauemmas

Aina on hyvä käydä katselemassa maailmaa ja asioita vähän eri näkökulmista, ja siksi opintoretket ovat osa hankettamme. Olemme mukana myös Smart Villages Leader Network -kansainvälisessä yhteistyössä Skotlannin, Latvian ja Kreikan kanssa. Tähän liittyen tarkoituksena on järjestää opintoretki jokaiseen mukana olevaan maahan. Ensimmäinen suuntautui Skotlantiin marraskuussa 2019. Täältä voit lukea Luopioisista mukana olleen Päivi Loukamon jutun matkasta (julkaistu alkunperin Sydän-Hämeen Lehdessä).

Koronan vuoksi opintoretkien aikataulutus meni uusiksi, mutta toivottavasti pääsemme niitä vielä hankeaikana järjestämään. Huikkaa hep, jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää retkistä!

Ota yhteyttä!

Pirkan Helmessä hanketta luotsaa hankeneuvoja Anna Kulmakorpi
p. 0400 226 676 tai anna.kulmakorpi@pirkanhelmi.fi

Uutta virtaa paikallistoimintaan -hanketta toteutetaan vuoden 2022 loppuun saakka.

Kuvistuskuva: sanapilvi, jossa hankkeen toimintaa kuvaavia sanoja.