Pieninvestoinnit -teemahanke

Pirkan Helmen pieninvestoinnit -teemahankkeella haluttiin edistää eteläisen Pirkanmaan houkuttelevuutta asuinalueena, parantaa vapaa-ajan palveluita sekä lisätä mahdollisuuksia yhteisölliseen toimintaan. Pirkan Helmi toimi hankkeen hallinnoijana ja 15 yhdistystä toteutti 16 alahanketta vuoden 2019 aikana. Teemahankkeessa rahoitettiin pääosin investointeja, jotka olivat niin pieniä, että niitä ei itsenäisinä hankkeina pystyttäisi rahoittamaan.

Teemahankkeessa toteutetut alahankkeet


Toijalan Urheiluampujat ry: Urheiluampujien välinehankinnat (Akaa)

Toijalan Urheiluampujat hankki suunnitelman mukaisesti viisi ilmakivääriä ampumaurheilukoulun käyttöön. Hankintojen myötä yhdistys pystyy tarjoamaan erityisesti lapsille ja nuorille taloudellisesti edullisemman harrastuksen, joka ei vaadi hankkimaan itselle kalliita suoritusvälineitä. Toiminta on lisääntynyt ja yhdistyksellä on myös virinnyt uutta yhteistyötä Akaan kaupungin kanssa, mikä on lisäkapasiteetin ansiosta nyt mahdollista.
Myönnetty tuki 75%, enintään 4.875,00 €


Rautajärven kyläyhdistys ry: Kodan ja kuntosalin kunnostaminen (Pälkäne)

Rautajärven kyläyhdistys hankki ylläpitämälleen kuntosalille uusia välineitä: reiden lähentäjä-loitontajalaitteen, kuntopyörän ja tasapainolaudan. Laitteiden asennuksen yhteydessä salille tehtiin kunnon siivous ja uudelleenjärjestelyt. Kuntosali on avoin kaikille, sen kautta on saatu paljon uusia harrastajia innostumaan kuntosaliliikunnasta. Kylällä sijaitseva kota kunnostettiin: perusteellisen siivouksen lisäksi tulisija muurattiin uudelleen ja siihen hankittiin kunnollinen paistoritilä. Myös savuaukko uusittiin, samoin kodan ovi ja sen lukko. Kota on kaikkien kyläläisten käytössä, avaimen voi hakea paikallisesta kahvilasta tai muutamilta yhteyshenkilöiltä. Kota ympäristöineen toimii myös erilaisten tapahtumien pitopaikkana.
Myönnetty tuki 75%, enintään 3.000,00 €


Huhdin kyläyhdistys ry: Leikkivälineiden hankinta (Urjala)

Huhdin kyläyhdistys hankki Lamminharjun ulkoilualueen leikkikentälle uusia keinuja turvahiekkoineen. Leikkivälineiden asennusta ja uusia sijoituspaikkoja varten alueen maapohjaa muokattiin. Hankintojen avulla suositun ulkoilualueen aktiviteetteja on saatu monipuolistettua ja pienimmätkin ulkoilijat huomioitua.
Myönnetty tuki 75%, enintään 2.047,50 €


Ritvalan nuorisoseura ry: Seurantalon tuolit (Valkeakoski)

Lahjoituksena saadut 150 tuolia kunnostettiin ostopalveluna: tuolit otsonoitiin, minkä jälkeen ne hiottiin ja maalattiin. Tuolit valmistuivat niin, että ne saatiin käyttöön kesän tapahtumiin. Selkänojalliset tuolit korvaavat aiemmin käytössä olleen pitkät penkit. Pinottavina ne on myös helpompi säilyttää sisätiloissa.
Myönnetty tuki 75%, enintään 2.909,40 € 


MLL:n Kylmäkosken paikallisyhdistys ry: Liikuntakerho (Akaa)

Yhdistys hankki välineitä liikuntakerhoa varten: askelrenkaita, heittohuiveja, palloja, koripalloja ja -maalit, sählyvälineitä ym. Välineiden avulla yhdistys on voinut aloittaa uutena toimintana liikuntakerhon alakouluikäisille lapsille syksyllä 2019. Toiminta on maksutonta lapsille. Välineet ovat myös uusien säilytysjärjestelyjen ansiosta muiden yhdistysten lainattavissa.
Myönnetty tuki 75%, enintään 1.125,00 € 


MLL:n Kylmäkosken paikallisyhdistys ry: Kässäkerho (Akaa)

Yhdistys on hankkinut käsityötarvikkeita, saumureita ja ompelukoneen kässäkerhoa varten. Syksystä 2019 lähtien on niiden avulla järjestetty kahta käsityökerhoa lapsille ja nuorille ja kaupungin nuoristoimen kanssa on yhteistyössä järjestetty kässäkahvilaa ym. Lisäksi aikuisille on järjestetty yhdet ompelulanit tähän mennessä ja niitä on tarkoitus jatkaa. Nämä käsityöt ovat uusi harrastusmahdollisuus Kylmäkoskella ja myös maksutonta osallistujille.
Myönnetty tuki 75%, enintään 2.340,00 €


SF-Caravan Valkeakosken seutu ry: Hakalanrannan leikkikenttä (Valkeakoski)

Hakalanrannan leirintäalueen leikkikenttä uusittiin nykysäädöksiä vastaavaksi ja viihtyisäksi. Leikkikentän pohja tehtiin uusiksi ja täytettiin turvahiekalla, minkä jälkeen kentän ympärille asennettiin siirtonurmi. Uusi leikkiväline koottiin ja leikkimökki ja aidat asennettiin paikoilleen. Kenttä valmistui leikkikuntoon heinäkuun alussa alueella vierailevien lasten käyttöön.
Myönnetty tuki 75%, enintään 6.734,24 €


Viranmaan asukasyhdistys ry: Liikuntavälineiden hankinta kerhotoimintaan (Valkeakoski)

Yhdistys hankki monipuolisesti liikuntavälineitä perustuen kyselyihin, mitkä lajit kyläläisiä kiinnostaa eniten. Tärkeimpinä kriteereinä hankinnoille olivat kustannustehokkuus, liikunnallisuus ja mielekkyys lajeissa, jotka yhdistävät alueen väkeä. Hankitut liikuntaharrastusvälineet mahdollistavat toiminnan omilla välineillä, eikä yhdistyksen tarvitse enää lainailla niitä eri puolilta. Uusilla välineillä ja niiden mahdollistamalla toiminnalla saadaan houkuteltua enemmän nuoria mukaan, kun liikuntakerhotoimintaa päästään aloittamaan keväällä 2020. Ideana on muodostaa eri lajeille omia ryhmiä unohtamatta kaikkien yhteiseloa.
Myönnetty tuki 75%, enintään 1.500,00 € 


Väinö Linnan seura ry: Kannettavan tietokoneen hankinta (Urjala)

Seura hankki suunnitelman mukaisesti yhdistykselle tietokoneen. Oma tietokone mahdollistaa alueelle tärkeän kulttuurityön edistämien: Väinö Linnan elämästä ja tuotannosta viestimisen, seuran toiminnasta tiedottamisen ja verkkosivujen päivittämisen. Tietokoneen hankkiminen osui tärkeään ajankohtaan, sillä 2020 vietetään juhlavuotta, kun Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.
Myönnetty tuki 75%, enintään 750,00 €


Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän Kyläyhdistys ry: Ämmätsän kylätalon keittiö (Pälkäne)

Yhdistys remontoi kylätalon keittiön, joka oli epäkäytännöllinen. Vanha, tilaa vienyt leivinuuni purettiin pois, lattia uusittiin, uudet kaapistot ja astianpesukone asennettiin. Nyt keittiössä on enemmän laskutilaa ja valoa ja talkooväkeä suuresti helpottava tiskikone. Lattialämmityksen ansiosta myös tilan lämmittäminen on vähemmän työlästä.
Myönnetty tuki 75%, enintään 7.500,00 €  


Partiolippukunta Urjan Varstat ry: Matomäen retkialueen perustaminen (Urjala)

Hankkeessa tehtiin perustettavalle Matomäen retkialueelle pohjat tulipaikalle, telttapaikoille ja kompostikäymälälle. Käymälä ja nuotiopaikka pystytettiin. Nyt monen ikäisillä partiolaisilla ja muilla retkeilijöillä on toimiva leiripaikka, jonka kehittämistä jatketaan tulevina vuosina.
Myönnetty tuki 75%, enintään 3.378,00 €


Urjalankylän Koulumaa ry: Liikuntatilan käytettävyyden lisääminen sekä ulkokalusteet (Urjala)

Yhdistys varusteli ylläpitämäänsä kylätaloa sisäliikuntavälineillä ja pihaan hankittiin ulkokalusteet ja keinu turvahiekkoineen. Hankinnat ovat lisänneet talon käytettävyyttä sisällä ja ulkona.
Myönnetty tuki 75%, enintään 3.525,00 €


Urjalan näytelmäpiiri ry: Äänentoistolaitteet (Urjala)

Näytelmäpiiri hankki äänentoistolaitteet kesäteatteria varten. Ne ovat saaneet kiitosta katsojien lisäksi näyttelijöiltä, joiden ääntä laitteet säästävät. Yhdistys pyrkii kasvattamaan osallistujamääriä ja uskoo, että äänentoistolaitteet ovat siinä hyvänä apuna. Teatteriesitysten lisäksi laitteita voidaan hyödyntää myös muissa alueen tapahtumissa.
Myönnetty tuki 75%, enintään 5.250,00 €


Viialan Peli-Veikot ry: Varastokontti Viialan tekonurmelle (Akaa)

Yhdistys hankki merikontin ja varusteli sen vastaamaan varastotilan tarpeeseen. Myös ulkopuolelta kontti verhoiltiin miljööseen sopivaksi ja sen katolle rakennettiin seisomakatsomo ja videointitasanne. Varastokontti on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi.
Myönnetty tuki 75%, enintään 7.500,00 €


Toijalan Voimistelu ja Liikunta ToVoLi ry: Voimistelumatto (Akaa)

ToVoLi hankki kauan haaveilemansa harjoittelumaton. Matto on saapumisestaan lähtien ollut harjoittelukäytössä viikoittain. Matto vähentää rasitusvammoja ja loukkaantumisriskiä. Matto koostuu osista ja sen, sekä säilytys- ja kuljetuskärryjen ansiosta sitä voidaan siirrellä ja hyödyntää myös tapahtumissa. Matto täyttää myös kilpailualustan vaatimukset.
Myönnetty tuki 75%, enintään 6.270,00 €


Padankosken kyläyhdistys ry: Padankosken kylärannan peruskorjaus ja kylänäyttely (Pälkäne)

Kyläyhdistys korjasi ja kohensi tärkeänä kokoontumispaikkana toimivaa kylärantaa: rantaan lisättiin soraa ja hiekka levitetään heti, kun jäätilanne sen sallii. Ulkokatos rakennettiin uudelleen, vanhan tuhouduttua lumikuorman alla. Uimakoppi/varastorakennus uusittiin ja ”ruuttakoppi” kunnostettiin valmiiksi kylänäyttelyä varten. Hanke on paitsi parantanut puitteita ja käytettävyyttä, myös aktivoinut koko kylää.
Myönnetty tuki 75%, enintään 4.425,00 € 

Kuvituskuva: Rautajärven kota, mopo ja ihminen.
Rautajärven kunnostettu kota.