Eteläisen Pirkanmaan paikallisyhteisöt yhteisvoimin torjuntatalkoisiin

Kuvituskuva: lupiineja pellolla.

Eteläisen Pirkanmaan paikallisyhteisöt yhteisvoimin torjuntatalkoisiin -hanketta toteutettiin Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueilla 1.1.2021-31.12.2022. Työtä tehtiin paikallisen Leader-yhdistys Pirkan Helmi ry:n ja alueen asukas- ja kyläyhdistysten sekä 4H-yhdistysten yhteistyönä. Hankkeen tavoitteena oli hidastaa haitallisten vieraslajien komealupiinin ja jättipalsamin leviämistä kohteissa, joissa koneellinen niitto ei ole mahdollista, mutta ihmiset liikkuvat paljon. Suunnitelmallisen ja säännöllisen kitkemisen seurauksena yhteisessä käytössä olevien lähivirkistys- ja leikkialueiden virkistyskäyttöarvon arvioitiin merkittävästi paranevan kaksivuotisen hankkeen aikana ja lisäksi hankkeessa toteutettavan kansalaisviestinnän edistävän asenneilmapiirin muuttumista vieraslajien säännölliselle, talkoomuotoiselle torjunnalle myönteisemmäksi. Hanke mahdollisti lisäksi nuorille ensimmäiset kesätyökokemukset.

Pirkan Helmi maksoi mukaan lähteville yhdistyksille Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöllistämisohjelman mukaisesti avustuksen, jonka avulla yhdistys pystyi palkkaamaan nuoria kitkentätyöhön. Työllistämisen lisäksi yhdistykset sitoutuivat tekemään hankkeen hyväksi talkootyötä samassa suhteessa nuoren suorittamiin työtunteihin. Kainuun ELY-keskus on hankkeen valtionavustuspäätöksessä edellyttänyt, että hankkeen rahoituksesta puolet kerättiin osallistuvien yhdistysten tekemänä talkootyönä. 

Yhteystiedot:

Tarja Halme
tarja.halme@pirkanhelmi.fi
p. 040 6474 630

Lue lisää vieraslajeista.

Katso video vuoden 2022 kitkentätöistä

Vieralajien torjunnassa voidaan käyttää myös lampaita, katso video:

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.