Eteläisen Pirkanmaan paikallisyhteisöt yhteisvoimin torjuntatalkoisiin


Eteläisen Pirkanmaan paikallisyhteisöt yhteisvoimin torjuntatalkoisiin -hanketta toteutetaan Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueilla. Työtä tehdään  paikallisen Leader-yhdistys Pirkan Helmi ry:n ja alueen asukas- ja kyläyhdistysten sekä 4H yhdistysten yhteistyönä. Hankkeen tavoitteena on hidastaa haitallisten vieraslajien komealupiinin ja jättipalsamin leviämistä kohteissa, joissa koneellinen niitto ei ole mahdollista, mutta ihmiset liikkuvat paljon. Suunnitelmallisen ja säännöllisen kitkemisen seurauksena yhteisessä käytössä olevien lähivirkistys- ja leikkialueiden virkistyskäyttöarvon arvioidaan merkittävästi paranevan kaksivuotisen hankkeen aikana ja lisäksi hankkeessa toteutettava kansalaisviestintä edistää asenneilmapiirin muuttumista vieraslajien säännölliselle, talkoomuotoiselle torjunnalle myönteisemmäksi. Hanke mahdollistaa lisäksi nuorille ensimmäiset kesätyökokemukset.

Pirkan Helmi maksaa mukaan lähteville yhdistyksille Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöllistämisohjelman mukaisesti avustuksen, jonka avulla yhdistys pystyy palkkaamaan nuoria kitkentätyöhön. Työllistämisen lisäksi yhdistykset sitoutuvat tekemään hankkeen hyväksi talkootyötä samassa suhteessa nuoren suorittamiin työtunteihin. Kainuun ELY-keskus on hankkeen valtionavustuspäätöksessä edellyttänyt, että hankkeen rahoituksesta puolet kerätään osallistuvien yhdistysten tekemänä talkootyönä. 

Yhteystiedot:

Tarja Halme
tarja.halme@pirkanhelmi.fi
p. 040 6474 630

Lue lisää vieraslajeista.

Katso video vuoden 2022 kitkentätöistä⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Vieralajien torjunnassa voidaan käyttää myös lampaita, katso video:

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.