Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow kiertää 27 kuntaa ja tekee tunnetuksi EU-rahoituksen mahdollisuuksia

27.7.2021

Mitä kaikkea EU-rahoitus mahdollistaa? Kuka EU-rahoitusta voi saada ja mihin? Seitsemän Leader-ryhmää ja kaksi Europe Direct -tietopistettä Pirkanmaalla ja Hämeenlinnan seutukunnassa järjestävät 27 paikkakuntaa kiertävän rahoituskiertueen, joka vastaa näihin kysymyksiin. Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshowlla tehdään neljän viikon aikana tunnetuksi EU-rahoituksen mahdollisuuksia etenkin yrityksille, yhdistyksille ja nuorille. Kiertue alkaa maailman nuorisopäivänä 12. elokuuta Pälkäneen Luopioisista.

Erilaiset Euroopan unionin investointi- ja rakennerahastot sekä ohjelmat tarjoavat kaikki monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia. EU-rahalla tehdään huippututkimusta ja edistetään innovaatioita, mutta sillä luodaan myös paljon muuta.

– Euroopan unionin monipuolisten rahoitusmahdollisuuksien kokonaisuus on hirveän huonosti tunnettu. Moni on kuullut yksittäisistä hankkeista tai siitä, että johonkin projektiin on saatu EU-rahaa, mutta valtava mahdollisuuksien määrä jää piiloon. Näin mahdollisuuksia ei myöskään osata hyödyntää, sanoo EU-rahoitusta paikallisten yhteisöjen ja yritysten hankkeille myöntävän Leader Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho.

Esimerkiksi monet maaseudun laajakaistainvestoinnit on tehty osin EU:n maaseuturahaston tuella, ja Euroopan sosiaalirahaston avulla on melko varmasti edistetty yhdenvertaisuutta lähes joka kunnassa. Erasmus+ taas mahdollistaa nuorille arvokkaita kansainvälistymisen kokemuksia, Life-rahoituksella muun muassa puututaan heikentyneeseen ympäristön tilaan ja Euroopan aluekehittämisrahaston kautta monet yritykset kehittävät toimintaansa luoden työtä ja kasvua. Tässä vain muutamia esimerkkejä EU-rahoituksen monipuolisuudesta.

Kiertue nostaa esiin etenkin mahdollisuudet yrityksille, yhdistyksille ja nuorille. Samalla tuodaan esiin, miten EU-rahalla on edistetty hyvinvointia ja elinvoimaa paikallisesti.

– Yleisessä keskustelussa EU:sta tuleva kuva on melko rajoituspainotteinen. Moni hieno asia, jota EU-rahoitus on juuri omassa lähiympäristössä edistänyt, hautautuu rajoituksista ja sääntelystä käytävän keskustelun alle, Vesisenaho pohtii.

Inspiroidu muiden esimerkeistä, osallistu sähköpyörän arvontaan ja jaa ajatuksesi kotiseutusi kehittämisestä

Roadshowlla on mukana kiertuetapahtumia järjestävien Leader-ryhmien lisäksi muitakin EU-rahoituksen asiantuntijoita. Tärkeässä roolissa ovat paikalliset esimerkit ja erilaisten EU-hankkeiden toteuttajat: yhdistykset, yritykset, oppilaitokset, kehittämisorganisaatiot, kunnat ja kaikki muut tahot, jotka erilaista EU-rahoitusta hyödyntäen ovat luoneet uutta ja lisänneet hyvinvointia paikallisesti.

– Kannattaa lähteä tutustumaan siihen, mihin muut ovat hyödyntäneet EU-rahoitusta, millaista toimintaa on keksitty ja kehitetty. Kiertueella haluamme tarjota inspiraatiota ja laittaa kiertoon hyviä ideoita ja kokemuksia. Paikalle voi tulla myös valmiin kehittämisidean kanssa kysymään, voisiko idealle saada rahoitusta. Yhdessä löydetään oikea asiantuntija, jonka puoleen kääntyä, Vesisenaho rohkaisee. 

Kenen erityisesti kannattaa kiinnostua EU-rahoituksesta?

– En osaa sanoa, onko olemassa mitään toimijajoukkoa tai ihmisryhmää, jolle ei olisi mitään EU-rahoitusta tarjolla, pohtii Vesisenaho ja toivottaa kaikki tervetulleiksi roadshown pysäkeille.

Rahoitusasiantuntijoiden infoja ja paikallisten hanketoteuttajien haastatteluja on mahdollista seurata tapahtumien aikana myös paikallisten Leader-ryhmien Facebook ja Instagram -tilien kautta.

Roadshown pysäkeillä on mahdollista testata tietonsa EU-tietovisassa ja osallistua sähköpyörän arvontaan. Kaikkien kiertuetapahtumissa visaan vastanneiden kesken arvotaan e-jopo (arvo 1027 €). Tapahtumissa voi myös jakaa ajatuksensa siitä, mihin EU-rahoitusta tulisi omalla kotiseudulla suunnata. Onko tärkeintä ehkä yrittäjyyden ja elinkeinojen tukeminen tai ympäristö- ja ilmastotoimet? Entä nuorten mahdollisuudet tai tasa-arvo? Tervetuloa keskustelemaan!


Roadshown tilaisuudet järjestetään ulkona turvavälit huomioiden. Järjestäjät noudattavat alueella voimassa olevia rajoituksia.

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow on saanut rahoitusta Ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen valtionavusta.


Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow 12.8.-8.9.2021

To 12.8.             Pälkäne

Pe 13.8.             Urjala

La 14.8.             Akaa

Ti 17.8.              Valkeakoski

Ke 18.8.             Kuhmoinen     

To 19.8.             Kangasala

Pe 20.8.             Orivesi

Ma 23.8.            Vesilahti & Lempäälä

Ti 24.8.              Kihniö & Parkano

Ke 25.8.             Ikaalinen

To 26.8.             Virrat & Ruovesi

Pe 27.8.             Mänttä-Vilppula & Juupajoki

La 28.8.             Hämeenlinna, Hattula & Janakkala

Ti 31.8.             Pirkkala

To 2.9.              Ylöjärvi 

Pe 3.9.              Tampere ja Nokia

La 4.9.              Sastamala

Ma 6.9.             Huittinen & Punkalaidun

Ti 7.9.               Hämeenkyrö

Ke 8.9              Tampere

Katso tarkat ajat ja paikat.


Lisätietoa kiertueesta antavat:

Kampanjakoordinaattori
Mimmi Virtanen
mimmi.virtanen(at)pirkanhelmi.fi
040 514 3108

Kiertuetapahtumien osalta voi olla yhteydessä myös paikallisiin Leader-ryhmiin. Loma-ajoista tarkemmin ryhmien sivuilla:

Akaa, Urjala, Valkeakoski ja Pälkäne: 
Leader Pirkan Helmi, Anna Kulmakorpi (yhteystiedot)

Pirkkala, Kangasala, Lempäälä, Vesilahti, Nokia, Ylöjärvi, Tampere ja Orivesi: 
Leader Kantri, Joanna Järvinen (yhteystiedot)

Kuhmoinen: 
Leader Vesuri-ryhmä, Maarit Polvi-Malkki (yhteystiedot)

Kihniö, Parkano ja Ikaalinen: 
Leader Pohjois-Satakunta, Leena Saloniemi (yhteystiedot)

Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula ja Juupajoki: 
Leader PoKo, Jutta Ahro (yhteystiedot)

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula: 
Leader Linnaseutu, Johanna Henttinen (yhteystiedot)

Huittinen, Hämeenkyrö, Punkalaidun ja Sastamala: 
Leader Joutsenten reitti, Eeva Raukko (yhteystiedot)

Piirroskuvassa vaaleanpunainen tausta, kiertueen logo sekä kuvituksena keltaisia tähtiä ja vaaleanpunainen tie, kuvassa teksti 4 viikkoa, 27 paikkakuntaa ja runsasti tietoa EU-rahoituksen mahdollisuuksista juuri sinulle