Huomenna 12.8. starttaa 27 kuntaa Pirkanmaalla ja Hämeenlinnan seutukunnassa kiertävä EU-rahoitusroadshow

11.8.2021

Mitä kaikkea EU-rahoitus mahdollistaa? Kuka EU-rahoitusta voi saada ja mihin? Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow, joka neljän viikon aikana kiertää kaikki Pirkanmaan kunnat. Kiertueella tehdään tunnetuksi etenkin yrityksille, yhdistyksille ja nuorille tarkoitettua EU-rahoitusta, jotta sitä osattaisiin paremmin hyödyntää.

Roadshow starttaa Luopioisten torilta maailman nuorisopäivänä 12. elokuuta klo 9-12. Paikan päällä on kiertuetta järjestävien Leader-ryhmien ja Europe Direct -pisteiden lisäksi laaja kattaus eri ohjelmien kautta rahoitettuja EU-hankkeita ja näiden paikallisia toteuttajia. Nyt on todella hyvä tilaisuus saada tietoa useasta eri rahoitusmahdollisuudesta kerralla, ja oppia, mitä kaikkea EU-rahoitus paikallisesti mahdollistaa.

Jos EU-rahoituksen mahdollisuuksia ei tunneta, niitä ei myöskään osata hyödyntää

Roadshown järjestävät yhteistyössä seitsemän Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta paikallisten yhteisöjen ja yritysten hankkeille EU:n maaseuturahastosta.

– Euroopan unionin monipuolisten rahoitusmahdollisuuksien kokonaisuus on hirveän huonosti tunnettu. Moni on kuullut yksittäisistä hankkeista tai siitä, että johonkin projektiin on saatu EU-rahaa, mutta valtava mahdollisuuksien määrä jää piiloon. Näin mahdollisuuksia ei myöskään osata hyödyntää, sanoo Leader Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho.

– Kannattaa lähteä tutustumaan siihen, mihin muut ovat hyödyntäneet EU-rahoitusta, millaista toimintaa on keksitty ja kehitetty. Kiertueella haluamme tarjota inspiraatiota ja laittaa kiertoon hyviä ideoita ja kokemuksia. Paikalle voi tulla myös valmiin kehittämisidean kanssa kysymään, voisiko idealle saada rahoitusta. Yhdessä löydetään oikea asiantuntija, jonka puoleen kääntyä, Vesisenaho rohkaisee. 

Kenen erityisesti kannattaa kiinnostua EU-rahoituksesta?

– En osaa sanoa, onko olemassa mitään toimijajoukkoa tai ihmisryhmää, jolle ei olisi mitään EU-rahoitusta tarjolla, pohtii Vesisenaho ja toivottaa kaikki tervetulleiksi roadshown pysäkeille.


Mukana Luopioisissa 12.8.2021 maailman nuorisopäivänä mm.:


  • Erasmus+ -ohjelma ja Euroopan solidaarisuusjoukot ovat tarjoavat kansainvälistymismahdollisuuksia nuorille. Koko Pirkanmaan alueella paikallisena Erasmus+-toimijana Nuorisokeskus Marttinen on se taho, joka osaa kertoa näistä mahdollisuuksista. Paikalla nuorisotoiminnan kv-koordinaattori Sami Sorjonen.
  • TYRSKY-hankkeen tavoite on kehittää ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä. TYRSKY toimii koko Pirkanmaan alueella ja toteuttajana on yhteensä 8 oppilaitosta, Pirkanmaan Yrittäjät ja Tampereen kauppakamari. Hankkeella tavoitellaan mm. enemmän työpaikalla tapahtuvan oppimisen mahdollisuuksia opiskelijoille. Mukana Luopioisissa Aitoon koulutuskeskus. TYRSKY-hankkeen avulla Aitoon koulutuskeskuksen nuoria on ollut kesätöissä Luopioisten torikahvilassa ja he ovat paikalla myös 12.8. Tervetuloa haastattelemaan ja kysymään lisää suoraan nuorilta. Hanketta koordinoi Sasky ja se on saanut rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR).
  • Tiesitkö, että koko Pirkanmaa pyrkii hiilineutraaliksi maakunnaksi? Asiaa edistetään yhteistyönä seitsemän maakunnan yhteisellä Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -hankkeella, joka toteuttaa Suomen kansallista ilmastopolitiikkaa. Canemure-hankkeessa toteutetaan käytännön ilmastotoimia, edistetään alueellista ilmastotyötä sekä tuetaan Hinku-verkostoa ja käytännön toimia asiantuntijoiden avulla. Pirkanmaan maakunnallinen koordinaattori Eero Purontaus (Pirkanmaan liitto) on paikalla. Hanketta rahoitetaan EU:n Life-ohjelmasta.
  • Kylien sekä paikallista näkökulmaa ilmastotoimikeskusteluun tarjoaa maakunnallinen kyläyhdistys Pirkan Kylät, joka on toteuttanut Hiilineutraalit kylät -hankkeen (rahoitus EU:n maaseuturahastosta). Paikalla kyläasiamies Jani Hanhijärvi.
  • Omiaan töihin -hanke on Omiaan osuuskunnan ESR-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää maaseutuympäristöön soveltuva toimintamalli ja hyviä käytäntöjä, jotka tukevat kokonaisvaltaisesti osatyökykyisten henkilöiden osallisuutta ja työllisyyttä sekä ehkäisevät syrjäytymistä. Hanke toimii Pälkäneen alueella. Paikalla on projektikoordinaattori Seppo Rinne.
  • Rautajärven seudun kylät osakeyhtiön Rautajärven torppakylä - vanhasta uutta -hankkeella rakennetaan Rautajärven torppakylää. Hanke kerätään yhteen Rautajärven seudun yhdistykset, suunnittelee ja aloittaa torppien siirron Rautajärven keskustaan, kerää kylän historiikin ja parantaa kylän ympäristön tilaa. Pääyhteistyökumppaneita ovat Tampereen yliopiston arkkitehtuurin laitos ja seudun yhdistykset. Rautajärven torppakylä -hankkeesta kertomassa Kirsi Oesch. Hanke on saanut Leader-rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.
  • Pälkäneen ja Luopioisten Yrittäjät kertovat yrittäjien hyvinvointihankkeesta ja nuorten ympäristökasvatushankkeesta.
  • Osuuskunta Kukkian kasvattamo kertoo Kukkian Puuekosysteemihankkeesta.
  • Pirkanmaan kalatalouskeskus parhaillaan valmistelee Euroopan meri- ja kalatalousrahastoon liittyvää Kalaleader-toimintaa Pirkanmaalle.


Rahoitusasiantuntijoiden infoja ja paikallisten hanketoteuttajien haastatteluja on mahdollista seurata tapahtumien aikana myös paikallisten Leader-ryhmien Facebook ja Instagram -tilien kautta.

Roadshown pysäkeillä on mahdollista testata tietonsa EU-tietovisassa ja osallistua sähköpyörän arvontaan. Kaikkien kiertuetapahtumissa visaan vastanneiden kesken arvotaan e-jopo (arvo 1027 €). Tapahtumissa voi myös jakaa ajatuksensa siitä, mihin EU-rahoitusta tulisi omalla kotiseudulla suunnata. Onko tärkeintä ehkä yrittäjyyden ja elinkeinojen tukeminen tai ympäristö- ja ilmastotoimet? Entä nuorten mahdollisuudet tai tasa-arvo? Tervetuloa keskustelemaan!

Kaikki roadshown tilaisuudet järjestetään ulkona voimassa olevat koronarajoitukset ja suositukset huomioiden. Suosittelemme vahvasti maskin käyttöä kaikille paikalla vieraileville.

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow on saanut rahoitusta ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen valtionavusta.


Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow 12.8.-8.9.2021

To 12.8.             Pälkäne

Pe 13.8.             Urjala

La 14.8.             Akaa

Ti 17.8.              Valkeakoski

Ke 18.8.             Kuhmoinen     

To 19.8.             Kangasala

Pe 20.8.             Orivesi

Ma 23.8.            Vesilahti & Lempäälä

Ti 24.8.               Kihniö & Parkano

Ke 25.8.             Ikaalinen

To 26.8.             Virrat & Ruovesi

Pe 27.8.             Mänttä-Vilppula & Juupajoki

La 28.8.             Hämeenlinna, Hattula & Janakkala

Ti 31.8.               Pirkkala

Ke 1.9.               Nokia

To 2.9.               Ylöjärvi 
Pe 3.9.                Tampere

La 4.9.                Sastamala

Ma 6.9.              Huittinen & Punkalaidun

Ti 7.9.                 Hämeenkyrö

Ke 8.9                 Tampere


Lisätietoa antavat
Kampanjakoordinaattori
Mimmi Virtanen
mimmi.virtanen@pirkanhelmi.fi  040 514 3108

Kiertuetapahtumien ja EU-rahoituksen osalta voit olla yhteydessä paikallisiin Leader-ryhmiin:
https://www.pirkanhelmi.fi/euroadshow/otayhteytta/

Akaa, Urjala, Valkeakoski ja Pälkäne: Leader Pirkan Helmi, Anna Kulmakorpi

Pirkkala, Kangasala, Lempäälä, Vesilahti, Nokia, Ylöjärvi, Tampere ja Orivesi: Leader Kantri, Joanna Järvinen

Kuhmoinen: Leader Vesuri-ryhmä, Maarit Polvi-Malkki

Kihniö, Parkano ja Ikaalinen: Leader Pohjois-Satakunta, Leena Saloniemi

Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula ja Juupajoki: Leader PoKo, Jutta Ahro

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula: Leader Linnaseutu, Johanna Henttinen (yhteystiedot)

Huittinen, Hämeenkyrö, Punkalaidun ja Sastamala: Leader Joutsenten reitti, Eeva Raukko (yhteystiedot)