Yli 120 EU-hanketta, 95 toteuttajaa, 135 videohaastattelua! Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow onnistui yli odotusten

15.9.2021


EU-rahoituksen monipuolisia mahdollisuuksia paikallisesta näkökulmasta esitellyt Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow kiersi 27 paikkakuntaa Pirkanmaalla ja Hämeenlinnan seutukunnassa 12.8.-8.9.2021. Roadshowlla haluttiin parantaa EU:n rahoitusmahdollisuuksien tunnettuutta, jotta niitä osattaisiin paremmin hyödyntää.

Rahoituskiertueen järjestivät seitsemän paikallisesti toimivaa Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta EU:n maaseuturahastosta yhdistysten ja yritysten kehittämisideoille. Mahdollisuuksien ohella tunnetummaksi tehtiin EU-rahoituksen vaikutuksia, eli miten rahoituksella on jo edistetty elinvoimaa ja hyvinvointia kunnissa.

Tärkeässä roolissa olivat paikalliset hanketoimijat. Neljän viikon aikana kiertueella esiteltiin huimat 123 EU-osarahoitteista hanketta, joilla on tehty paikallisia toimia. Näitä hankkeita oli esittelemässä yhteensä 95 eri tahoa yhdistyksistä yrityksiin, kehittämisyhtiöistä kuntiin ja oppilaitoksista säätiöihin.

Moni hanke oli saanut rahoitusta paikallisen Leader-ryhmän kautta, mutta yhteensä hankkeita osallistui yhdeksästä eri EU-ohjelmasta. Näiden hankkeiden kautta esille pääsivät niin Euroopan sosiaalirahaston, aluekehitysrahaston, Life-ohjelman kuin Erasmus + ja Euroopan solidaarisuusjoukkojenkin mahdollisuudet. Leader-ryhmien asiantuntijoiden lisäksi kiertuepysäkeillä oli mukana noin 20 EU-rahoituksen asiantuntijaa 11 eri organisaatiosta kertomassa mm. ELY-keskuksen yritysrahoituksesta, Erasmus+ aikuiskoulutukselle mahdollisuuksista ja EAKR-rahoituksesta.

Edellisten lisäksi saatiin yli 20 videotervehdystä hanketoimijoilta, kunnilta sekä EU-rahoitusta myöntäviltä tahoilta.

– Kiertue oli huikean hieno osoitus alueen Leader-ryhmien ja paikallisten hanketoimijoiden yhteistyön voimasta! Kiertuekoordinaattorimme lempeän määrätietoinen työnjohto auttoi meidät saavuttamaan yhdessä enemmän kuin etukäteen uskoimmekaan. Myös kunnat ja muut yhteistyökumppanit lähtivät aktiivisesti mukaan viemään viestiä kiertueesta ja rahoitusmahdollisuuksista alueidensa asukkaille, sanoo Leader Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho.

Yhteensä roadshowpysäkeillä kävi noin tuhat ihmistä.

– Lähdimme kampanjoimaan EU-rahoituksen tunnettuuden puolesta ja näkyvyyttä haettiin monin tavoin. Tavoite oli aktivoida paikallisia ihmisiä pohtimaan, miten oman yhteisön tai yrityksen toimintaa voisi EU-rahoituksen avulla kehittää. Kiertuepysäkeille saapui ilahduttava määrä ihmisiä jo valmiin idean kanssa kysymään rahoituksesta. Tiedän, että näistä muutamat ovat jo jättämässä rahoitushakemusta.

Rahoitusasiantuntijoiden ja paikallisten hanketoteuttajien haastatteluja oli mahdollista seurata tapahtumien aikana myös paikallisten Leader-ryhmien Facebook-sivujen kautta. Neljän viikon aikana tehdyt 135 haastatteluvideota ovat tallessa Leader-ryhmien Facebook-sivujen videokirjastossa ja suuri määrä videoita on myös kaikkien löydettävissä Leader Pirkamaan YouTubessa. YouTuben videot saavat tekstit syyskuun aikana.

– Hyvä ideat on nyt todella koottu talteen muiden inspiraatioksi. Olemme kiitollisia, että näin monet eri tahot lähtivät kanssamme kiertueelle kertomaan rahoitusmahdollisuuksista, Vesisenaho kiittelee. 

Entä jos ei ehtinyt kiertueelle kysymään rahoituksesta, mistä saa lisätietoja?

– Oman paikkakunnan Leader-ryhmä tai maakunnassa toimivat Europe Direct -tietopisteet ovat niitä, joiden puoleen suosittelemme jatkossakin kääntymään, kun on EU-rahoitukseen liittyviä kysymyksiä. Yhdessä löydetään oikea asiantuntija, jonka puoleen kääntyä, Vesisenaho vakuuttaa.

Kävijämäärää on arvioitu mm. EU-tietovisaan osallistuneiden määrän ja jaettujen kangaskassien perusteella.  Roadshown pysäkeillä oli mahdollista testata tietonsa EU-tietovisassa ja osallistua sähköpyörän arvontaan. Arpaonni suosi valkeakoskelaista Airia, joka haki pyöränsä perjantaina 10.9.

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow on saanut rahoitusta ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen valtionavusta.


Live-haastattelujen tallenteet Facebookissa

Hanketoimijoiden ja rahoitusasiantuntijoiden live-haastatteluja voit katsoa kiertuejärjestäjien Facebook-sivun videokirjastosta:

Leader Pirkan Helmi (Pälkäne, Urjala, Akaa, Valkeakoski)
Pirkan Helmi Facebookissa
Leader Vesuri (Kuhmoinen)
Vesuri Facebookissa
Leader Kantri (Kangasala, Orivesi, Lempäälä, Vesilahti, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Tampere)
Kantri Facebookissa 
Leader Pohjois-Satakunta (Kihniö, Parkano, Ikaalinen)
Pohjois-Satakunta Facebookissa
Leader PoKo (Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula, Juupajoki)
PoKo Facebookissa
Leader Linnaseutu (Hämeenlinna, Janakkala, Hattula)
Linnaseutu Facebookissa
Leader Joutsenten reitti (Sastamala, Huittinen, Punkalaidun, Hämeenkyrö)
Joutsenten reitti FacebookissaTämänkin kaiken EU mahdollistaa -soittolista YouTubessa

Tekstitykset videoihin tulossa syyskuun aikana. EU-roadhown materiaalipankkiin (linkki)


Mäntän Sutemi ry:n Jani Peltonen ja Satu Rantala olivat mukana Mänttä-Vilppulassa 27.8. kertomassa yhdistyksen Leader-hankkeesta, jossa rakennettiin kamppailu-urheiluseuralle uudet harrastustilat.
Kuhmoisten Kumun aktiivit Unto Sarvala ja Juha Pohjonen keskustelivat 18.8. Kuhmoisten roadshowpysäkillä kunnan elinkeinokoordinaattori Panu Anttilan kanssa. Kumu on luonut Leader Vesurin rahoituksella Kuhmoisten Kuhmurat -maastopyöräreitistöä.
Kangasalan Pikkuteatterin bändi esiintyi ja aktiivit olivat kertomassa omasta EU-hankkeestaan Kangasalan torilla 19.8. Yhdistys teki Leader-rahoituksen avulla itselleen omat toimitilat usean vuoden kiertämisen jälkeen.
Valkeakosken 4H-yhdistyksen Anna Rautio (vasen) oli kertomassa Perhosefekti-hankkeesta ja Vaaon Paul Välimaa ESR-rahoitteisesta TYRSKY-hankkeesta Valkeakosken roadshowpysäkillä 17.8. Kuvassa myös Eeva Osa, Anna Kulmakorpi ja Eliisa Vesisenaho Leader Pirkan Helmestä.
Luopioisten ja Pälkäneen Yrittäjät ovat toteuttaneet useampia hankkeita yhteistyössä. Ympäristö- ja yrittäjyyskasvatushanketta vetänyt Olli Holmen ja Marja-Liisa Suomalainen olivat mukana Luopioisissa 12.8. kertomassa yrittäjien hankkeista.
Hämeenkyrön pysäkki 7.9.2021. Suomen Metsäkeskuksen Eveliina Oinas (vasen) kertoi EAKR-rahoitteisesta Puukerrostalo rakentaminen kasvuun Pirkanmaalla -hankkeesta ja Saskyn Aino-Riitta Joutsen Leader-rahoitteisesta Kolmostietä kylille -hankkeesta, jossa on kehitetty mm. uudet pyörämatkailureitit Kyrö ja Aure.
Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow pysähtyi Ikaalisissa 25.8.2021. Tapahtumaa isännöi Leader Pohjois-Satakunta.
Vanajavesikeskuksen Sanni Manninen Johansen esitteli Janakkalan roadshowpysäkillä 28.8. heidän hankkeitaan ja mm. Leader-rahoituksella hankittua ympäristökasvatusvälineistöä. "Munamikroskooppi" kiinnosti etenkin lapsia.

Lisätietoa antavat:

Leader Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisienaho
eliisa.vesisenaho(@)pirkanhelmi.fi 040 750 2242

Leader Kantrin toiminnanjohtaja Kari Kylkilahti
kari.kylkilahti(@)kantriry.fi  040 707 1470

Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto
juha.vanhapaasto(@)kankaanpaa.fi 050 5896 269

Leader Pokon toiminnanjohtaja Jutta Ahro
jutta.ahro(@)pokory.fi 044 5740 052

Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne
petri.rinne(@)joutsentenreitti.fi 040 555 3232

Leader Linnaseudun toiminnanjohtaja Jussi Pakari
toimisto(@)linnaseutu.fi 041 4688 300

Leader Vesurin toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju
toimisto(@)vesuri-ryhma.fi 050 324 1144

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -kampanjakoordinaattori Mimmi Virtanen
mimmi.virtanen(@)pirkanhelmi.fi  040 514 3108