Pirkan Helmi etsii yhdistyksiä mukaan komealupiinin ja jättipalsamin torjuntaan

14.3.2022

Haemme Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueilla toimivia yhdistyksiä mukaan Eteläisen Pirkanmaan paikallisyhteisöt yhteisvoimin torjuntatalkoisiin -hankkeeseen. Tavoitteena on hidastaa haitallisten vieraslajien komealupiinin (Lupinus polyphyllus) ja jättipalsamin (Impatiens glandulifera) leviämistä kohteissa, joissa koneellinen niitto ei ole mahdollista. Lisäksi pyrimme lisäämään tietoutta vieraslajien haitallisuudesta, edistämään talkoomuotoista vieraslajien torjuntaa sekä tarjoamaan nuorille kesätyöpaikkoja.

Hanketta toteutettiin jo kesän 2021 aikana, jolloin mukana oli kaksi yhdistystä ja 8 nuorta. Kesällä 2022 hankkeen toimintamalli on sama kuin edellisenä vuonna: Pirkan Helmi järjestää työvälineitä sekä kitkettyjen kasvien poiskuljetuksen. Lisäksi maksamme mukaan lähteneille yhdistyksille kesätyöllistämisavustuksen 400 €/nuori, joka kattaa nuoren palkan 360 €, sekä työnantajamaksut. Työsuhde solmitaan nuoren ja yhdistyksen välille kahdeksi viikoksi, ja työntekijä tekee työtä 30 tuntia viikossa.

Kesätyöllistämisavun saadakseen yhdistys sitoutuu tekemään vieraslajeihin liittyvää talkootyötä saman verran kuin nuori, eli kahden viikon ajalta 60 tuntia. Mikäli yhdistys palkkaa useamman nuoren, myös talkootöiden määrä kasvaa eli kaksi nuorta palkkaava yhdistys sitoutuu tekemään talkootöitä 120 tuntia jne. Nuorten työllistämisessä käytössä on tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma, jonka puitteissa töitä tarjotaan peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja VALMA- koulutukseen osallistuville nuorille.

Jos kiinnostuit asiasta, ilmoitathan yhdistyksesi mukaan viimeistään 31.3.2022


Tarja Halme

tarja.halme@pirkanhelmi.fi

040 6474 360

Komealupiini (Lupinus polyphyllus)